Peru Jumarp Bio & Fairtrade
Fairtrade en Bio, dit koffie heeft een gemiddeld zuurgraad. Melkchocolade, sinaasappel.
Datasheet
- land
- Peru
- Soort
- Catimor, Caturra, Typica
- Hoogte
- +1600
- Process
- Fully Washed
Peru Jumarp Bio
JUMARP Mujeres Bio
JUMARP (Asociación de Productores Cafetaleros Juan Marco El Palto) doet buitengewoon werk dat een revolutie teweegbrengt in de koffieproductie op het platteland van Peru. We zijn bijzonder trots om een van hun innovatieve projecten te ondersteunen. Het El Palto Mujeres-programma ondersteunt gendergelijkheid in de gemeenschap. Deze gecertificeerde Biologische partij werd geproduceerd door verschillende Mujeres-programmaleden, die allemaal - passend - vrouwen zijn.
De Asociación de Productores Cafetaleros Juan Marco "El Palto" – kortom JUMARP – werd in 2003 opgericht door José Carranza Barboza en 35 andere kleine boeren. De vereniging is ontstaan uit de wens om een nieuw, op producenten gericht model voor het telen en exporteren van koffie te ontwikkelen.
De coöperatie merkte dat vrouwen doorgaans alleen perifeer en nog zeldzamer betrokken waren bij de besluitvorming. Om dit aan te pakken, creëerde JUMARP het Mujeres-programma , vernoemd naar het Spaanse woord voor vrouwen. Het programma werkt aan het verbeteren van de sociale en economische status voor vrouwelijke leden.
Om de participatie van vrouwen te vergroten, begonnen ze met het identificeren van belemmeringen voor de actieve deelname van vrouwen en begonnen ze vervolgens stappen te implementeren om vrouwen te helpen meer betrokken te raken. Het Mujeres-programma helpt vrouwen hun vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van besluitvorming, leiderschap, ondernemend management en teamwork. Ze richten zich ook op het versterken van hun zelfrespect, zodat vrouwen het vertrouwen hebben om hun nieuwe vaardigheden te delen in openbare omgevingen en rond mannen. Deelnemers krijgen ook zintuiglijke training en leren branden om hen te helpen hun gebrande koffie op een lokale markt te verkopen en een beter begrip van kwaliteit te krijgen.
In heel Peru gebruiken de meeste producenten van kleine boeren een vergelijkbaar productiemodel voor huishoudens. De grootte van de boerderij is klein en de meeste gezinnen werken samen om het werk bij te dragen dat nodig is - van snoeien, wieden tot bemesten - om een succesvolle koffieoogst binnen te halen.
Vrouwen leveren vaak een belangrijke bijdrage aan de productie van huishoudelijke koffie, maar hun arbeid wordt vaak over het hoofd gezien, wat het Mujeres-programma probeert te veranderen.
Tijdens het oogstseizoen wordt koffie selectief met de hand geplukt. Dit arbeidsintensieve proces omvat meestal het hele gezin. Sommige grotere boerderijen kunnen lokale dagloners inhuren om te helpen met de oogst.
Na het oogsten wordt kersen vaak met de hand gesorteerd om beschadigde of onderrijpe kersen te verwijderen en wordt soms (afhankelijk van de verwerkingsopstelling van het gezin) in emmers of plastic vaten gedreven om ondergewichten te verwijderen. Na het sorteren wordt de kers gepekeld. De meeste gezinnen hebben een mechanische of handmatige trommelpulp op hun boerderij, meestal dicht bij het huis.
Eenmaal gepulpeerd, wordt koffie minstens 18 en maximaal 40 uur gefermenteerd in een tank, afhankelijk van het klimaat (hogere hoogten vereisen vaak langere fermentatietijden vanwege koelere luchttemperaturen). Na het fermenteren wordt perkament gewassen in schoon water.
De drooginfrastructuur varieert sterk in Peru. Sommige boeren gebruiken overdekte verhoogde bedden en anderen hebben een 'carpa solar' – een verhoogde droogruimte, vaak boven een opslagloods of zelfs hun huis.
Perkament zal gemiddeld ongeveer 20 dagen drogen en, ongeacht de droogmethode, regelmatig worden gedraaid om een gelijkmatige droging te garanderen.
Elk jaar verbinden we ons ertoe om verschillende containers van JUMARP te kopen. We geloven in de missie van de coöperatie en willen hen ondersteunen in het fantastische werk dat ze doen om de koffiekwaliteit te verhogen, biologische landbouwpraktijken te verspreiden en gendergelijkheid in hun gemeenschappen te versterken.
We zijn toegewijd aan het kopen van JUMARP's koffie door dik en dun, zelfs als oogsten moeilijk zijn. Als gevolg hiervan kunnen JUMARP-leden jaar in jaar uit afhankelijk zijn van een bepaald niveau van inkomsten uit hun koffie. Dit betrouwbare inkomen draagt bij aan de levensduur van hun koffiekwaliteit en gemeenschapsverbeteringsprojecten.
Alle 188 leden produceren gecertificeerde biologische en Fairtrade koffie. De coöperatie investeert de premies uit deze certificeringen in een aantal belangrijke gemeenschapsprojecten, waaronder gewasrenovaties, een fonds voor onderwijsprogramma's en de bouw van scholen.
We zijn er trots op dat we hun agroforestry-project voor koolstofafvang kunnen ondersteunen. In samenwerking met 3 andere coöperaties en Café Selva Norte gebruiken JUMARP-leden duurzame agroforestry-technieken om het milieu te beschermen en tegelijkertijd de koffiekwaliteit en -opbrengst te verbeteren.
Hun ambitieuze programma voor kwaliteitsverbetering werd gelanceerd in 2012 en werd voltooid in 2021. Gefinancierd door Fairtrade en Organische premies, evenals door overheidsfinanciering en ledenbijdragen, hielp het programma met succes de algemene algemene bekerscores te verhogen tot 85-86. Om dit te bereiken, bouwden ze drooghuizen, handmatige pulpers en gistingstanks op alle lidboerderijen en hielpen ze leden bij het planten van variëteiten van hogere kwaliteit.
Koffie in Peru
Peru heeft een uitzonderlijke belofte als producent van hoogwaardige koffie. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van biologische Arabica koffie. Met extreem grote hoogten en vruchtbare bodems produceren de kleine boeren van het land ook een aantal prachtige speciale koffies.
Hoewel koffie in de jaren 1700 in Peru aankwam, werd er tot het einde van de jaren 1800 heel weinig koffie geëxporteerd. Tot dat moment werd de meeste koffie die in Peru werd geproduceerd lokaal geconsumeerd. Toen eind 1800 koffiebladroest Indonesië trof, een land dat destijds centraal stond in de Europese koffie-import, begonnen Europeanen elders te zoeken naar hun oplossing. Peru was een perfecte optie.
Tussen het einde van de 19e en de Eerste Wereldoorlog investeerden Europese belangen aanzienlijke middelen in de koffieproductie in Peru. Met de komst van de twee wereldoorlogen werden Engeland en andere Europese mogendheden echter verzwakt en namen ze een minder kolonialistisch perspectief. Toen de Britse en andere Europese landeigenaren vertrokken, werd hun land gekocht door de overheid en herverdeeld onder de lokale bevolking. De Peruaanse overheid heeft de 2 miljoen hectare die eerder aan Engeland werd toegekend teruggekocht en de gronden verdeeld onder duizenden lokale boeren. Veel van deze boeren verbouwden later koffie op het land dat ze kregen.
Tegenwoordig zijn Peruaanse koffietelers overweldigend kleinschalig. Boeren in Peru verwerken hun koffie meestal op hun eigen boerderijen. De meeste koffie is volledig gewassen. Kers wordt meestal gepekeld, gefermenteerd en gedroogd in de zon op verhoogde bedden of droogschuren. Het drogen van kassen en parabolische bedden komt steeds vaker voor naarmate boeren naar speciale markten strekken.
Na het drogen wordt de koffie vervolgens in perkament verkocht aan de coöperatie. Producenten die geen lid zijn van een coöperatie zullen meestal verkopen aan een tussenpersoon.
De afgelegen ligging van landbouwbedrijven in combinatie met hun kleine omvang betekent dat producenten tussenpersonen of coöperaties nodig hebben om hun koffie op de markt te brengen. Coöperatief lidmaatschap beschermt boeren sterk tegen uitbuiting en kan een enorm verschil maken voor inkomsten uit koffie. Toch heeft momenteel slechts ongeveer 15-25% van de kleine boeren zich aangesloten bij een coopgroep.